Капания на Фондация “Павел Андреев”Културни каузи

Да върнем блясъка на читалището „Живот – 1906“!

Да върнем живота в читалището „Живот – 1906“ и да съхраним културното наследство на село Мокреш!

Село Мокреш се намира в малка долина в Северозападна България – на 19 км югоизточно от гр. Лом на 7 км. от гр. Вълчедръм, на 50 км. от гр. Монтана.

Селото е извество в миналото с името „Малкият Париж“, поради големината на селото и интелигентността на жителите, образовани и модерно облечени.

Поп Пунчо от село Мокреш, съставя дамаскина „Поппунчов сборник“, съдържащ едно от първите копия на „История Славянобългарска“. Произведението е трайно съхранено в солидна подвързия: корици от дърво, подплатени с тежка, приятна на цвят кафявочервеникава кожа. Подвързията е обвезана по периферията със златистожълта лъскава металическа сплав. И всичко върху нея – шарки, чертици, резки и точици е изкусно извезано от поп Пунчовата веща ръка…!

В парка „Жир“ и до днес има следи от резиденция от римско време, която според археолози е била обитавана от римски военачалник. Старо римско гробище, години наред под прицела на иманярите, но са запазени характерни за времето скулптури.

В селото има православен храм, както и действащо читалище – НЧ „Живот – 1906“, което читалище за жалост в момента е в този вид, който се вижда на направените от мен снимки.

По професия съм учител. Новият кмет на село Мокреш беше мой ученик и през годините с него съхранихме красиви приятелски отношения. Когато той пое отговорността за село Мокреш, се почувствах дълбоко свързана с неговата тежка задача, да гради и съхрани живота в това населено място.

Първата сграда, която имаме желание да ремонтираме и приведем в приличен вид е читалището, защото от културата и традициите тръгва всичко!

Молим за Вашата подкрепа в това начинание! Средствата, които успеем да съберем в тази кампания, ще бъдат изразходвани изцяло и само за материали за ремонт на читалището и площада пред него. Работата по ремонта ще бъде свършена от група доброволци и младия кмет на село Мокреш – Маргит Тонев Георгиев. Сърдечно благодарим и се надяваме да дадем нов живот на НЧ „Живот – 1906“!

Бъдете зрави и много благословени!

Поздрави: Даниела Кирилова – инициатор и доброволец за с. Мокреш

ВИЖ НА: https://pavelandreev.org/bg/campaign/da-spasim-hram-sveta-troica-s-yakovci

Вижте още

Да помогнем на Радостина да изгради нов дом за семейството си!

Радостин Валеов

Раници пълни с надежда: Дарители осигуриха учебни пособия за над 300 деца

Радостин Валеов

Да съхраним живата история на храм „Света Троица“!

Радостин Валеов