Екологични каузи

Компостирането – бъдещето на отпадъците, започва с формиране на навици от ранна детска възраст

В днешно време все по-често чуваме за важността на опазването на околната среда. Но колко от нас наистина предприемат конкретни действия? Децата от клуб Магис ни показват, че дори най-малките могат да направят голяма разлика.

По време на една от своите срещи, малките ентусиасти са създали специални съдове за компостиране. В тях те събират хранителните отпадъци от домовете си, които след време се превръщат в ценен тор за растенията. По този начин децата не само намаляват количеството на битовите отпадъци, но и допринасят за обогатяването на почвата и отглеждането на по-здравословни храни.

Защо компостирането е толкова важно?

Биоразградимите отпадъци, като остатъците от плодове и зеленчуци, не трябва да се изхвърлят в сметището. Там те се разлагат в безкислородна среда и отделят метан – силен парников газ, който допринася за климатичните промени. Компостирането от своя страна е естествен процес, при който органичните материали се разграждат и превръщат в хранителен субстрат за растенията.

Както отбелязва Георги Златинов от Clean&Green без плодородна почва няма как да имаме качествена храна, а без здрава храна не можем да бъдем здрави. За съжаление, съвременният начин на живот често ни отдалечава от природата и ни кара да консумираме преработени храни, бедни на ценни хранителни вещества.

Инициативата на Clean&Green с децата от клуб Магис ни напомня, че всеки от нас може да направи нещо за опазването на околната среда. Компостирането е лесен и достъпен начин да намалим екологичния си отпечатък и да се върнем към по-здравословни и устойчиви начини на живот.

Източник: https://www.facebook.com/cleangreengotsedelchev

Вижте още

Гората.бг ще закупи и дари пожарна

Радостин Валеов

Доброволци преобразиха езерото с лилии в парк Кенана

Радостин Валеов

БЧК НАБИРА СРЕДСТВА В ПОДКРЕПА НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЕТО В БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Радостин Валеов