Капания на Фондация “Павел Андреев”Културни каузи

Да върнем блясъка на читалището „Живот – 1906“!

Да върнем живота в читалището „Живот – 1906“ и да съхраним културното наследство на село Мокреш!

Село Мокреш се намира в малка долина в Северозападна България – на 19 км югоизточно от гр. Лом на 7 км. от гр. Вълчедръм, на 50 км. от гр. Монтана.

Селото е извество в миналото с името „Малкият Париж“, поради големината на селото и интелигентността на жителите, образовани и модерно облечени.

Поп Пунчо от село Мокреш, съставя дамаскина „Поппунчов сборник“, съдържащ едно от първите копия на „История Славянобългарска“. Произведението е трайно съхранено в солидна подвързия: корици от дърво, подплатени с тежка, приятна на цвят кафявочервеникава кожа. Подвързията е обвезана по периферията със златистожълта лъскава металическа сплав. И всичко върху нея – шарки, чертици, резки и точици е изкусно извезано от поп Пунчовата веща ръка…!

В парка „Жир“ и до днес има следи от резиденция от римско време, която според археолози е била обитавана от римски военачалник. Старо римско гробище, години наред под прицела на иманярите, но са запазени характерни за времето скулптури.

В селото има православен храм, както и действащо читалище – НЧ „Живот – 1906“, което читалище за жалост в момента е в този вид, който се вижда на направените от мен снимки.

По професия съм учител. Новият кмет на село Мокреш беше мой ученик и през годините с него съхранихме красиви приятелски отношения. Когато той пое отговорността за село Мокреш, се почувствах дълбоко свързана с неговата тежка задача, да гради и съхрани живота в това населено място.

Първата сграда, която имаме желание да ремонтираме и приведем в приличен вид е читалището, защото от културата и традициите тръгва всичко!

Молим за Вашата подкрепа в това начинание! Средствата, които успеем да съберем в тази кампания, ще бъдат изразходвани изцяло и само за материали за ремонт на читалището и площада пред него. Работата по ремонта ще бъде свършена от група доброволци и младия кмет на село Мокреш – Маргит Тонев Георгиев. Сърдечно благодарим и се надяваме да дадем нов живот на НЧ „Живот – 1906“!

Бъдете зрави и много благословени!

Поздрави: Даниела Кирилова – инициатор и доброволец за с. Мокреш

ВИЖ НА: https://pavelandreev.org/bg/campaign/da-spasim-hram-sveta-troica-s-yakovci

Вижте още

Да помогнем на Радостина да изгради нов дом за семейството си!

Радостин Валеов

Да запазим паметта за Емил Димитров чрез неговата автобиография

Радостин Валеов

Да съхраним живата история на храм „Света Троица“!

Радостин Валеов